A patèata
A patèata Quant’è bona a patèata vulluta e schcamaccèata appena appena n’adoglièata e dde rìganu na pizzichèata. Puru fritta ccu piparìalli ppe arricchiri chilli morsìalli intrh’u pèanu e da chèasa ncavèatu ccu cchill’ùagliu tuttu ‘nzuppèatu. E ccu pasta a cannarozzìalli? i jùarni brutti divèntani bìalli càvuda càavuda e bella vrodusa a patèata è ddaveri chjuritusa. O fatta a spicchji e ppu mpurnèata cumi sa bona ssa patèata ccu ppampinelli e rosmarinu è nnu secondu daveri finu. Pu! ccu baccadà alla trhappitèara, prima s’e dde fèari a gghèara ppe nni potiri aviri na raziona e ppu c’è cchi canta e c’è cchi sona. Puru ccu trhippa e vàsciu e da massèara fa dda patèata na pitanza rèara, ca si sa, cotta ccu llu spezzatinu è ddaveri nu piattìallu certosinu. E ppu ricordàtivi na cosa, ca i fìmmini a tràttani cumi na rosa e ppe cchissi, e tutti i màscudi è amèata! ppecchì a patèata, è lla patèata!! | La patata Quanto è buona la patata, bollita e schiacciata appena un filo d’olio e un pizzico di origano. Anche fritta con peperoni per arricchire le colazioni nel pane casereccio incavato tutto inzuppato dell’olio. E con pasta a ditali? I giorni brutti diventano belli, calda e con tanto brodo la patata è veramente sfiziosa. Oppure tagliata a spicchi e infornata, com’è buona questa patata con foglioline di rosmarino è un secondo veramente fine. Poi! Con baccalà alla “trappitara”, prima si deve fare a gara per poterne avere una porzione e dopo c’è chi canta e chi suona. Anche con interiora ovina della massaia, fa della patata, una pietanza rara, è risaputo che cotta con lo spezzatino e davvero un piatto certosino. E poi ricordatevi una cosa, le donne, la trattano come una rosa, e per questo, da tutti i maschi è amata! Perché la patata, è la patata!! |